Yurtdışındaki Müzelerde Sergilenen Bazı Kültürel Mirasımız

Sayfayı Paylaş:

Özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda birçok farklı sebeple Anadolu'ya gelen yabancı misyonlar (seyyah, eski eser uzmanı, elçi, mühendis vs.) tarafından kimi padişah fermanı ile kimi yasadışı yollarla ait olduğu kültür tabakasından söküp götürülen/kaçırılan fazlaca kültürel mirasa sahibiz ne yazık ki. Bazılarını çok yakından biliyoruz bazılarını ise belki de ilk defa duyacaksınız.

1- Milet Güney Agora Kuzey Kapısı: Miletos'ta T. Wiegand’ın yaptığı kazılar neticesinde 1903 yılında tespit edilen MS. 2. yüzyıla ait yapı, Alman Kralı 2. Wilhelm'in isteği üzerine 2. Abdülhamid’in emriyle Almanlara hediye edilmiştir. 750 tonluk yapı,1907-1908 yılında Almanya’ya taşınmış ve günümüzde Pergamon Museum'da sergilenmektedir.

2- Bergama Zeus Sunağı: heykel ve yüksek kabartmaları ile Helenistik dönemin en önemli eserlerinden olan ve 2. Eumenes döneminde MÖ.165 yılında inşa edilen Zeus Sunağı, 1878 yılında dönemin padişahı 2. Abdülhamit (‪1876-1909‬)'in fermanı ile Carl Humann tarafından yerinden sökülüp Bergama ile Dikili arasında dekovil hattı döşenerek gemilerle yurtdışına çıkarılmıştır. Eser, günümüzde Almanya Pergamon Museum'da sergilenmektedir.

                    Milet Güney Agora Kuzey Kapısı                                                    Bergama Zeus Sunağı

3- Bergama Athena Tapınağı Propylonu: Bergama Akropolis’inde yer alan; altta 4 sütunlu Dor, üstte ise 4 sütunlu Ion düzenli, iki katlı Athena Tapınağı’nın propylon yapısı, Zeus Altarı ile aynı kaderi paylaşmış olup günümüzde Almanya Pergamon Museum'da sergilenmektedir.

4- Konya Beyhekim Cami Mihrabı: Almanya'nın Konya konsolosu Julius Hardeg Loytved, 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu döneminin en önemli çini mihraplarından biri olan Beyhekim Cami mihrabını onarım bahanesiyle çinilerini tek tek paketleyerek 1899 (bazı kaynaklarda 1907) yılında Almanya'ya kaçırır. Mihrap Pergamon Museum'da sergilenmektedir.

 

                Bergama Athena Tapınağı Propylonu                                        Konya Beyhekim Cami Mihrabı

5- Nereidler Anıtı: Xantos'ta 1881-1882 yılları arasında O. Benndorf ‘un başkanlığında yürütülen kazılar neticesinde MÖ. 4. veya 5. yüzyıla ait olan anıt, İngiltere British Museum'a götürülmüştür.

6- Knidos Aslanı: İngiliz C. Thomas Newton tarafından 1858-1859 yılında Knidos'ta gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan heykel, İngiltere British Museum'a götürülmüş ve günümüzde burada sergilenmektedir.

 

                                   Nereidler Anıtı                                                                        Knidos Aslanı

7- 2. Selim Türbesi Girişindeki Çini Pano: Ayasofya Müzesi bahçesinde bulunan ve Mimar Sinan eseri olan 2. Selim Türbesi'nin restorasyonu için izin alan Albert Sortin Dorigny isimli diş doktoru, 1894 yılında: 2. Selim türbesinin çinilerinin benzerlerini, Fransa’da bir fayans fabrikasında yaptırır ve bu fayanslar geldikten sonra orijinal 60 parçadan oluşan çini panoyu (girişin solundaki) yerinden söktürür ve yurt dışına kaçırır. Çini pano bügun Fransa Louvre Museum'da sergilenmektedir.

8- Harpy Anıtı Rölyefleri: İngiliz Charles Fellows 1838-1840 yılları arasında Xantos Antik Kenti'nde gerçekleştirdiği kazılar sonunda ortaya çıkardığı Harpy Anıtı’nın kabartmalarını İngiltere British Museum'a götürmüş olup rölyefler burada sergilenmektedir.

 

                2. Selim Türbesi Girişindeki Çini Pano                                                Harpy Anıtı Rölyefleri